Test Blog Post

När 3D-skrivaren kom till stan

by Jacob Martensson - 5 Oct, 2023

År 2023 lever vi i en värld där den tekniska utvecklingen sker i allt snabbare takt och hela tiden definierar nya gränser för vad som tycks vara möjligt. I denna värld har 3D-skrivare bara på några år framträtt som en av de mest banbrytande och mångsidiga tekniker på mycket länge.
För att tidigare ha varit en nyhet för tillverknings och ingenjörsplattformar så har nu denna produkt nått långt över arkitektur, medicin, konst och till och med rymdforskningens gränser. Att få vara en del av denna utveckling är givetvis enormt spännande och man skall också hålla i åtanke att utvecklingen precis har börjat ta fart. 

Om man tittar på 3D-skrivare och utskrifter i sin mest grundläggande form så handlar allt om att omvandla digitala modeller till fysiska former. Detta görs genom att man ”skriver ut” smält material (oftast plast) i separata lager. Lager efter lager kan man beskåda hur ens digitala modell växer fram i fysiks form. Förberedelsen består i att skapa en modell i digital miljö, i ett CAD (computer-aided design) program därefter välja ett lämpligt material att skriva ut i och sen starta sin skrivare och föra över filen. Du har kanske stött på termen ”additiv tillverkning”? Denna teknik innebär i korthet att skapa en komponent från en uppritad modell. Det är just snabbheten att kunna skapa färdiga utskrifter med mycket komplex design som gör att additiv tillverkning är ett begrepp som är väldigt eftertraktat idag.

Vad som började inom industrin som ett högst specialiserat redskap har nu nått vardagsrum och kreativa sinnen världen över. Entusiaster och hobbyskapare använder 3D-skrivare för att förverkliga sina idéer på ett sätt som tidigare var otänkbart. Från skapandet av skräddarsydda smycken till skulpturer och funktionella hushållsprodukter, har 3D-skrivare öppnat upp en ny dimension av personlig skaparkraft. 3D-skrivare idag används mer och mer av vanliga användare och tillför en extra dimension för att skapa olika lösningar. Allt från reservdelar till dina IKEA-möbler till en festlig halloweenmask.

Inom den medicinska världen har man också legat i framkant när det gäller att utnyttja potentialen hos 3D-skrivare. Användningen av 3D-utskrifter för att skapa anpassade proteser, tandkronor och till och med biologisk vävnad har öppnat nya möjligheter, som aldrig i världshistorien har funnits, för patientvård och behandling. Forskare utforskar just nu möjligheterna att skriva ut komplexa organ som hjärtan och njurar, vilket kan revolutionera transplantationsprocessen och framöver rädda tio-tusentals liv om året. Skånes Universitetssjukhus (ett sjukhus av många) har många spännande projekt på gång och har många exempel på där 3D skrivare kan användas för att förändra synen på vad en 3d-skrivare faktiskt kan användas till.
https://fb.watch/m_tmJijVzH/

Inom arkitektur och byggbranschen utforskas 3D-utskrifter som ett sätt att skapa hållbara och innovativa strukturer. Stora 3D-skrivare kan använda cementliknande material för att bygga hus och infrastruktur. Detta öppnar upp möjligheten att snabbt kunna bygga bostäder efter t ex naturkatastrofer och byggnader med komplex design. Detta inte bara minskar materialspill utan också accelererar byggprocessen och på sikt kommer göra den mer hållbar.

Inom rymdforskning har 3D-skrivare visat sig vara livräddare. Genom att ha möjligheten att skriva ut reservdelar och verktyg på plats i rymden minskar behovet av kostsamma och tidskrävande påfyllnadsuppskjutningar från jorden. Detta är en sådan sak man kanske inte alltid tänker på, men halvvägs till en annan planet går det inte bara att snabbt lägga en order på internet och få det levererat till dörren.
https://www.nasa.gov/mission_pages/station/research/news/3d-printing-in-space-long-duration-spaceflight-applications

Samtidigt som 3D-utskrifter har öppnat en värld av nya möjligheter, står teknologin inför utmaningar som materialutveckling, hastighet och noggrannhet. Givetvis väcks också frågan om hur, och när, tekniken kommer användas för mindre vänligt sinnade ändamål. Vi hoppas givetvis att 3d skrivare skall gynna mänskligheten och göra samhället bättre. (reds anmärkning)

I en tid där gränserna mellan fantasi och verklighet suddas ut, förblir 3D-utskrifter en verklig banbrytande kraft som har potentialen att omforma sättet vi skapar, tillverkar och till och med lever på. Det är en resa som bara har börjat, och framtiden för 3D-skrivare verkar vara oändligt spännande och full av möjligheter. 3D Prima kommer givetvis att fortsätta med sitt arbete och vision – att alltid förse marknaden med de senaste och bästa maskinerna, samt material och tillbehör för olika ändamål.

Categories

    ;CNC & LaserEngraving